vstopne-fotke-jerneja-02

Zakaj otroka vpisati k baletu?
Odgovorov na to vprašanje je mnogo in najbrž je vsak po svoje pravilen.

Deklice največkrat očarajo bleščeča krilca, dresi, baletni kostumi in poplava roza barve. Prav to, kar fante na prvi pogled odvrača. Vendar pri baletu še zdaleč ne gre za to. Balet je namreč mnogo več od tega in škoda, da je med starši in otroki predstavljen in obravnavan tako površinsko.

Na kratko bom navedla le nekaj prednosti, ki ugodno vplivajo na razvoj otrok in kasneje mladostnikov. Deklet in fantov.

Balet je vsekakor vzgoja in je izobrazba. Je dosledno delo, je ples, glasba in gledališče v enem. Otroke vodi v svet umetnosti in jih uči ceniti estetiko gibanja. In vse to skozi natančno, fizično zahtevno delo z lastnim telesom in umom. Z učenjem baleta širimo splošno razgledanost na področju klasične in sodobne umetnosti. Razvijamo pa tudi svoje umske sposobnosti. Najprej lahka gibalna zaporedja in koreografije postajajo čedalje  bolj kompleksna, naš spomin se mora urno odzivati, telo pa dražljaje iz možganov prevajati v korake.

Nekateri otroci se koncentrirajo težje, nekateri lažje. Prav vsi ljudje pa se v tem urimo vse življenje. Balet je strukturiran pouk, ki zahteva natančnost in osredotočenost že zelo zgodaj. Jasen cilj in vztrajnost sta besedi, ki ob obiskovanju baleta zagotovo postaneta meso.

Fizična aktivnost na telo gotovo vpliva blagodejno. Pri baletu pa a telo tudi premišljemo raztezamo, skrbimo za prožnost v mišicah in sklepih. Učimo se o lastnem telesu in njegovih zmožnostih.

Ples je užitek in je zabava. Ko enkrat začutiš notranjo svobodo, medtem ko plešeš, se k temu z veseljem vračaš. Hkrati pa se pri baletu učimo nastopanja. S tem gradimo samozavest in pridobivamo izkušnje stanja na odru, v gledališču. To so dragocene izkušnje za vse življenje.

In kljub poudarku na preseganju samega sebe in individualnosti,  je balet skupinski pouk. Učenje koreografij, plesanje v skupini, nastopanje skupaj in pred vrstniki vsekakor razvija socialne veščine, ki jih na takšen način drugje težje razvijemo.

Vsekakor sem mnenja, da otroci potrebujejo prosti čas in prav je, da odrasli otrok ne preobremenjujemo in silimo v nekaj česar ne želijo početi. Za majhne otroke je prosta, svobodna igra doma in zunaj, v naravi najpomembnejša in nenadomestljiva. Tako kot starševska ljubezen. Kadar pa otroke vpisujemo v razne aktivnosti, krožke in podobno je prav, da upoštevamo najprej njihove želje. Potem pa tudi sami premislimo kam jih vpisujemo in zakaj in jih v tem spodbujamo.